Meie klassis õpib 9 õpilast - 3 tüdrukut ja 6 poissi. Oleme üles kasvanud looduse keskel ja sellepärast on ka meie mõtteviis ja igapäevaelu üsna palju looduse poole kaldu.

neljapäev, 12. september 2019

7. klassi kohustuslik kirjandus

11:54 Posted by Sirje Lulla , No comments
Uus õppeaasta on alanud ja samuti tuleb meil ka see aasta lugeda kirjanduse tundide raames läbi mõningad raamatud. Ja need on...

28. oktoobriks loeme läbi Peeter Südda "Suur Tõll. Saaremaa vägimees", mis esmakordselt avaldati 1883 aastal. Peeter Südda sünnikohaks on Viki küla Tammiku talu, mis asub meie koolist umbes 10 km kaugusel. Peale Suure Tõllu lugude üleskirjutajana oli Peeter Südda ka näiteks kooliõpetaja, köster ja esimese eestikeelse maakondliku ajalehe Saarlane tegevjuht. 


25. novembriks tuleb meil läbi lugeda Friedrich Robert Faehlmann "Müütilised muistendid", mis sisaldab seitset kunstmuistendit nagu "Koit ja Hämarik", "Loomine". Fr R Faehlmann oli Eesti kirjamees ja arst, kes rajas Tartu ülikoolis tee kardioloogiale ning olles Eesti mineviku romantiline austaja, tõstis ta esile eesti rahva vaimumaailma ja keele rikkust.


06. jaanuariks loeme me Otfried Preußleri teoste "Krabat", mis jutustab loo hulkurpoiss Krabatist, kes läheb tontlikusse veskisse õpipoisiks. Peagi leiab Krabat end pahatahtliku võluri ja üleloomulikke mustade jõudude võimusest.  Otfried Preußler on üks tuntumaid saksa lastekirjanikke, kelle kõrgel stiilitasandil kirjutatud õudusromaanile "Krabat" on omistatud Saksa noorsookirjanduse preemia.


Meie neljandaks raamatuks on Eesti rahvuseepos "Kalevipoeg". Raamatu autoriks on Eno Raud, kes Fr. R. Kreutzwaldi eepose koolilaste tarvis ümber jutustas. Eepos tuleb meil läbi lugeda 02. märtsiks. Eno Raud oli tuntud eesti kirjanik, kelle sulest on tulnud ka sellised toredad lasteraamatud nagu "Sipsik", "Naksitrallid", "Ninatark muna" jpt.


27. aprilliks tuleb aga läbi lugeda Helga Nõu raamat "Pea suu!", mis on põnev koolijutustus 8. klassi õpilastest ja nende murdeea probleemidest. Helga Nõu on eesti kirjanik ja õpetaja, kes põgenes 1944 aasta septembris Rootsi. Alates 2000. aastats veedab ta osa aastast ka oma Tallinna kodus Eestis.


Kuna Eesti suved kipuvad ikka aegajalt vihmased olema, siis on meil ka suvine raamat aga see on veel kirjandusõpetaja suur saladus ehk teisisõnu selle saame teada alles õppeaasta lõpus.

0 kommentaari:

Postita kommentaar